Material

Boxhandskar vs MMA handskar

Boxningshandske - Det är viktigt att välja en fullgod boxhandske av rätt kvalitet med rätt sorts stoppning som absorberar kraften på en riktigt sätt. Strl/vikt, vilket mäts i oz (ounce) där en matchhandske för vanlig boxning är 10oz och en bra träningshandske kan vara 12-16oz beroende på kraft i den som bär dem (tex en vuxen man bör ligga i den övre ”klassen”).
MMA handske – Detta är ett rent knogskydd och handledsstöd med fördelen att kunna träna lättare sparring och samtidigt köra greppträning. Denna typ av handske kan användas inom FMA i sticksparring för man skyddar händerna med den tunna vadderingen och har fortfarande greppmöjligheten som krävs för att hålla käppen. (hittar ni en handske med tummskydd så är detta en fördel inom FMA)

Benskydd

Det finns två olika skydd, de med fotskydd och de utan. Skall du använda dem med skor bör du välja dem utan fotskydd och skall du mestadels använda dem barfota så är det smak och tycke.

Tandskydd

Ett bra par tandskydd är den billigaste tandförsäkringen du kan köpa! Det finns basic tandskydd för ca 50 kr som du själv värmer i hett vatten, formar genom att bita i dem tills de svalnat. Sedan kan man få professionell hjälp att gjuta ett som skräddarsys efter din unika tandstruktur. (givetvis bör tandskyddet vara i din favoritfärg)

Suspensoar

Bör användas oavsett om du är tjej eller kille. Det finns en uppsjö av skydd, allt från traditionell Thaisusp där du har ett snöra runt midjan och ett snöre från grenen upp till snöret (runt midjan) på baksidan. Till suspensoarer som du har i ett par kompressionsshorts. Det viktigaste är att det sitter på plats, rätt storlek och är behagligt att använda.

Träningsvapen

Kali Sikaran använder en del vapen, detta tillhandahåller varje klubb för dem som vill prova på. Sedan måste man köpa in sina egna träningsredskap. (Detta brukar ofta finnas på klubbarna)
Sticks/käppar – Ratansticks, håller länge och när de bryts är skaderisken mindre.
Daga/Kniv – Finns både polytyren, plast med ”vaddering” och aluminium. Skall man resa mycket och träna bör man ha en som inte är metall. Sparras man mycket bör man ha en vadderad och vill man ha verklighetstrogen träning bör man ha en i metall.
Largo – Rottingkäpp som är modell längre eller ett träningssvärd som kallas Kampilan.

Mittsar

Detta är inget man behöver som utövare om inte man vill träna hemma. Så finns små handmittsar, smidiga att förvara, endast för att slå på eller sparka lätt, större thaimittsar, bra för både spark och slag, lite mer skrymmande. Sparkmittsar, betydligt större, sämre att slå på. För dem som vill finns sandsäckar att hänga i ställning eller väl förankrat i tak.

Träningskläder

Givetvis vill man matcha utrustning med träningskläder, mitt främsta tips är att matcha utrustning efter din träning och din kropp och SIST med färg och märken. Hos oss bär vi svarta ”gi”byxor som kan köpas separat hos ett utvalt antal leverantörer alternativt svarta shorts med KSI logotyp på, dessa köps på Kalisikaran.com/shop Även här köps våra tränings t-shirts med logotypes på.

Sidor att leta på

Kali Sikaran Shop
Budofitness
Jabb
Träningsmaskiner